Na maanden twijfelen tussen (ver)kopen of verbouwen besloten we dan toch om het avontuur aan te gaan om onze woning te renoveren. Eens het ontwerp op punt stond konden we verschillende aannemers contacteren voor offertes. Hiermee konden we een realistische budgettering opstellen. Eenmaal de juiste aannemers gekozen waren, stelden we de planning op.
STAP 1: tijdelijke woning
Gezien het een totaalrenovatie betreft, kunnen we onmogelijk in de woning blijven tijdens de werken. Daarom kozen we om 2 woonunits van de firma warsco te laten plaatsen in onze tuin: praktisch (je bent dicht bij de werken) en financieel haalbaar (stel dat je een woning tijdelijk huurt zit je al vlug met bijkomende kosten van EGW en ook andere praktische hindernissen zoals een complete verhuis...)
STAP 2: AFBRAAK
Wij kozen er bewust voor om zoveel mogelijk zelf te doen, dit is goed voor de portemonnee en de fysiek ;-)
STAP 3: betonplaat gieten, metselwerken, stijlwanden plaatsen, plaatsen nieuw zolderluik
Er werden enkele raam- en deuropeningen dichtgemaakt, andere werden dan weer gecreëerd. Poutrels waren gelukkig nergens nodig. Het metselwerk werd verzorgd door Stijn de Caluwé (www.decaluwebouw.be). Al het schrijnwerk werd toegewezen aan Samuel De Vrieze van De vrieze woodconstruct .
STAP 4: Elektriciteit en sanitaire voorzieningen (alsook warmtepomp en zonnepanelen)
Door zelf heel wat voorbereidende werken te doen met betrekking tot sanitair en elektriciteit spaarden we niet alleen veel geld uit, we konden ons ook aan een strak schema houden. Als energiesysteem kozen wij voor een warmtepomp lucht/lucht dit in combinatie met zonnepanelen. Praktisch alle sleuven voor zowel de sanitaire als elektrische leidingen werden door onszelf gemaakt. Onze elektrieker van dienst Michael Van de Steene www.elektriciteitvandesteene.be zette ons op weg en begeleidde ons in het proces, net zoals Xavier Notebaert onze loodgieter (www.notebaert-xavier.be). Wij kozen voor een lucht/lucht warmtepomp systeem van de firma AD-technics (https://ad-technics.be)
Stap 5: chape
Op donderdag 11 april werd de chape gegoten. Een minitieus werkje gezien er verschillende niveaus zijn in de diverse ruimtes. Chapeau voor de chapisten van de firma Nivolo (www.nivolo.be).
Stap 6: uitbraak van het oude buitenschrijnwerk + plaatsen nieuwe ramen en deuren
Eens de chape uitgedroogd was, konden we beginnen met de uitbraak van alle oude ramen. Deze waren in principe nog in goede staat (PVC) en konden we gelukkig voor een (klein) prijsje van de hand doen. Enkel de oude rolluiken dienden we nog naar het containerpark te brengen. Door alles zelf uit te breken bespaarden we toch opnieuw kleine 3000€....
Het nieuwe buitenschrijnwerk komt van Vijverman BV (Zonwering | Vijverman | Zulte). Prijs/kwaliteit kwamen zij er toch als beste uit na verschillende offertes met elkaar vergeleken te hebben.
We gingen van een meer "landelijke" look naar een "modernere" look, oordeel zelf :-)
VOOR
NA
Stap 7: plakwerken!
Stilletjesaan komen we in de "afwerkfase"...Het huis begint er opnieuw een huis uit te zien ipv een bouwwerf :-) Het was niet zo simpel om een stucadoor te vinden maar via via kwamen we terecht bij Elstuk (ELSTUK - Pleisterwerk en isolatie. Professionaliteit en topkwaliteit.)en opnieuw...alleen maar tevredenheid: vriendelijke werkmannen die proper en gedetailleerd te werk gaan...
Stap 8: vloerwerken + plaatsen binnenschrijnwerk/maatmeubilair
Momenteel zijn de vloerwerken volop bezig! Voor het plaatsen van de tegels op de benedenverdieping doen we beroep op Wouter De Breuck (https://www.facebook.com/wdbvloerwerken). Onze tegels konden we gaan kiezen bij tegels Depaepe in Wevelgem (https://www.tegelsdepaepe.be/nl)
Zij hebben een heel ruime showroom en maakten ook de nodige tijd vrij om ons bij te staan bij bepaalde keuzes.
Het binnenschrijnwerk zijnde de binnendeuren zullen ook geplaatst worden door Samuel De Vrieze, het maatmeubilair door Jan Adams.
Voor de bovenverdieping kozen wij voor laminaat van Floordepot welke wij zelf zullen leggen. Akkoord, er zijn voor- en tegenstanders wat betreft de kwaliteit en dergelijke van laminaat bij bedrijven zoals onder andere Floordepot, doch wij waren overtuigd van de prijs/kwaliteit en werden ook professioneel en vriendelijk te woord gestaan.
Stap 9 - plaatsen keuken
Wij kozen voor een cementgrijze keuken bij DSM keukens. De primaire kleuren zijn goud, zwart en cementgrijs. DSM keukens werkt samen met Rumat (https://rumat-eggermont.be/) uit Deinze voor het marmeren werkblad. Het MDF zal zwart geschilderd worden zodoende de keuken nog meer in het oog springt...
Stap 10 - VERHUIZEN en finishing touch!
Dd 06/07/2024 verhuisden we van de wooncontainers naar ons "nieuwe" huis. We zijn dus zeker geslaagd in onze opzet om maximaal 5 maanden in de wooncontainers te verblijven (19/02 - 06/07/2024!) Vervolgens werden de containers in 2 fasen opgehaald.
Het was een grondige renovatie welke eigenlijk zonder al te grote problemen/hindernissen verlopen is. Hoewel we in principe "maar" 5 maanden in de wooncontainers verbleven was het toch pittiger dan gedacht. Alles volgde elkaar snel op, er was geen tijd om eventjes te "bekomen" en ook voerden we heel veel werken zelf uit. En dit alles in combinatie met onze zelfstandige activiteiten! Maar ik denk wel dat we mogen zeggen dat het resultaat geslaagd is.
Binnenkort worden de binnendeuren en de plinten geplaatst (vertraging door leverancier door onvoorziene omstandigheden), in augustus worden de schilderwerken voltooid (momenteel heeft alles al een "grondlaag" gekregen). Ook de badkamer wordt maar in augustus - september afgewerkt, idem door problemen bij de leverancier... Dus nog eventjes geduld maar al bij al geen al te grote problemen!
En nu ons terug 100% focussen op de zaak ;-)